Wednesday, July 28, 2010

Seggrepacsi

Sziasztok! Első posztomat egy internetes oldalon látott képsorozat ihlette. Senki nem tudta mi is ez a fura pók, igazi-e vagy sem. De én emlékeztem hogy még az ősidőkben siler egyik darálósában találkoztam vele. Továbbküldtem a linket Tamásnak, aki megkérdezte nem írnék belőle valamit? Így hát elkezdtem egy picit kutakodni és ez lett belőle...


Cyclocosmia
Ausserer, 1871

7 faj

Cyclocosmia lannaensis Schwendinger, 2005 — China, Thailand
Cyclocosmia latusicosta Zhu, Zhang & Zhang, 2006 — China
Cyclocosmia loricata (C. L. Koch, 1842) — Mexico, Guatemala
Cyclocosmia ricketti (Pocock, 1901) — China
Cyclocosmia siamensis Schwendinger, 2005 — Thailand
Cyclocosmia torreya Gertsch & Platnick, 1975 — USA
Cyclocosmia truncata (Hentz, 1841) — USA

A Cyclocosmia nemzetség a Ctenizidae család tagja.

Az ezen nemzetségbe tartozo pókok utóteste hirtelen csonkított es egy megkeményedett korongban végződik. A korongot bordázat és árkok teszik erősebbé. Ezt a korongot a 7-15 cm mély vízszintesen húzódó járatuk eltorlaszolására használják mikor veszélyben érzik magukat, eme a viselkedést phragmosis-nak hívjuk.

A korong szélein erős tüskek vannak. A négy fonószemölcs a korong előtt található a belső oldalon, visszahúzható fonószemölcsök kifejezetten nagyok.

C. ricketti nőstények 28 mm hosszúak, az utótesti korong átmérője 16 mm. Csak a lakóüreg legalja borított szövedékkel.Az egyes fajokat egymástól az utótesten lévő korong mintája, a szegély menti szőrök száma és a spermatartó alapján lehet elkülöníteni.



Néhány pontos élőhelyi adat:
Cyclocosmia latusicosta Zhu, Zhang & Zhang, 2006 — China
Holotipus - Nőstény, Aidian Village (21°49'N 107°18'E), Ningming county, Guangxi

Cyclocosmia truncata (Hentz, 1841) - Rome, Floyd County, Georgia, USA

A kepek Gertsch & Platnick, 1975 A revision of the trapdoor spider genus Cyclocosmia (Araneae, Ctenizidae). American Museum novitates ; no. 2580 cikkebol vannak
Linkek egyéb képekhez:
http://bugguide.net/node/view/174732
http://izismile.com/2010/07/26/mysterious_creature_4_pics.html

Felhasznált irodalom:
Zhu, M.S., Zhang, J.X & Zhang, F. (2006): Rare spiders of the genus Cyclocosmia (Arachnida: Araneae: Ctenizidae) from tropical and subtropical China. The Raffles Bulletin of Zoology 54(1): 119-124

Monday, July 19, 2010

A megérdemelt név

Ebben a rövid posztban azt szeretném bemutatni hogy a Pamphobeteus sp. "Santo Domingo Goliath" miért is kapta ezt a nevet. A kép baloldalán a 10-11 vedléses Pamphobeteus sp. látható a jobb oldalon a 3 szorosan adult Pamphobeteus nigricolorom.




A pontosság kedvéért tisztázni kell, hogy a képen egyik vedlés sem teljesen kinyújtott állapotban van. A nigricolor pontos mérete 182 mm a "Goliath" vedlése 169 mm.Szerintem ez a korához mérten elég szép méret.
Végezetül egy kép a "Goliath" spermatartójáról:



Vedlés elött:



Vedlés után:



A vedlés kiemelésekor:



Sunday, July 04, 2010

Ugrás dél-kelet USA-ba!

Mint írtam az előző posztomban egyre elterjedtebbek azok a pókok amelyek nem tartoznak a madárpókok családjába, most is egy Salticidae családba tartozó fajról írnék pár sort. Nem régiben került hozzám 3 kis Phidippus regius és nagyon megtetszettek, gondoltam népszerűsítem eme jópofa kis pókokat.

P.regius hím



P.regius narancssárga nöstény



P.regius barna nöstény




A faj elnevezése helyesnek mondható, mert ő a legnagyobb ugrópók Észak-Amerika keleti részén. Megtalálhatóak az USA dél-keleti részén, a Nagy -Antillákon, Bahamákon de legelterjedtebb a Floridai félszigeten.
Az adult hímek átlagosan 12 mm hosszúak (6-18 mm között), színük mindig fekete. A tapogató és első pár járólábukon váltakozik a fekete a fehérrel. Az utótest háti részén egy fehér csík egy kézponti fehér folt és ez mögött még két kisebb ovális folt látható. Csáprágójuk megnagyobbodott és színjátszó (zöld-kékeslila). A nagyobb hímek első pár járólába aránytalanul hosszabbak mint kisebb fajtársaiké.
Az adult nőstények átlag 15 mm hosszúak (7-22mm) a színmintájuk megegyezik a hímekével, de a nőstények fekete háti területe színes pikkely szőrrel borított foltokban. Ezek a pikkelyek lehetnek szürkék, vörösesbarnák, barnák, narancssárgák vagy eme színek kombinációja. A legtöbb színes nőstényt Florida déli 2/3-án és a Nagy-Antillákon találták. Náluk is színjátszó a csáprágó (zöld-vöröses lila), de kevésbé feltünő mint a hímeknél. Négy szőrcsomó helyezkedik el a hátsószemük környékén, a hímeknek nincs ilyen. A délebbi populáció egyedeinél már 3 instaros
korban észrevehető az ivari kétalakúság, ugyan is ekkor jelenik meg a nőstényeknél a színes pikkely szőr. A hímek kopár feketék és fehérek egész életükben.
A Phidippus fajok könnyen felismerhetőek a színjátszó csáprágóikról. A regiusnak két közeli rokona van a amelyik nagyon hasonlóak hozzá, a P. audax és a P. otiosus. Eme három faj megkülönböztetését szolgáló határozókulcsok megtalálhatóak a forrás publikációban. A P. regius megtalálható a legtöbb mezőn és nyílt erdős részen, de nem a kemény fás erdőkben. Fiatal egyedekkel találkozhatunk füves területeken, de a subadult és adult példányok a pálmafákat részesítik előnyben a félsivatagi jellegű élőhelyeken. Ahol a pálmafa nem honos, ott a bokrok, cserjék, kisebb fák adnak nekik otthont, de gyakran megtalálhatóak házak falán is. Selymet vadászathoz nem használ, kiváló látása segíti öt a zsákmány elejtésében (pár választásban is), amit lokalizálás után ráugrással kap el. A vadászat során a selymet csak afféle biztosításként használják amit maga után húz és arra szolgál ha véletlenül elvétené az ugrást a háló megállítja a esetleges zuhanásban. Pihenésre, vedlésre, kokon rakáshoz egy olyan selyemodút épít ami mind két végén nyitott. Adult hímek együtt élhetnek subadult nőstényekkel néha adultakkal is azért, hogy ők párosodhassanak először velük ha eljött a idő.
A ugrópókok ártalmatlanok, csak akkor marnak ha véletlenül rászorítunk, a nagyobb fajok képesek fájdalmas marást produkálni, de az erősen szúró érzés pár perc múlva tova szál.
Akit bővebben érdekel a faj az olvassa el a forrás publikációt.
Végszóként egy színkombinációs P. regius nőstény





Köszönet a képekért Gombás Lászlónak!

Forrás: Regal Jumping Spider, Phidippus regius C. L. Koch (Arachnida: Salticidae)

Friday, July 02, 2010

Pakolas, de nem az arcra...

Utazunk, meghozza jo messzire. Budapest egy kis kozepeuropai orszag fovarosa. Nah oda utazunk. Aztan meg tovabb, Siedlce az ugropoktaxonomia fellegvara. Nah oda. Az ok rem egyszeru: Ezen a linken megtalalhatoak az eloadascimek, idopontok lehet szemezgetni. Termeszetesen enis tartok eloadast. Annak ellenere, hogy itt valoszinuleg senki nem hallott meg errol a pokcsaladrol, szerintem erdekes biogeografiai kerdeseket feszeget. Madarpokasz minimum ketto is lesz. Ez az eddigi LEGNAGYOBB pokaszkonferencia amit rendeztek, ezt bizonyitja az is, hogy 269 regisztralt resztvevo (az atlag szuk 150-200) lesz mindennap 3 parhuzamos szekcio, es amin dobbentem hogy meg szombaton is. Az europai konferenciakon altalaban egy nap rendszertanos biogeo szekcio van, itt mindennap az egyik teremben CSAKAZ lesz. Azthiszem ez eleg sok mindent eldont. Penteken rusz Azon hogy esti program a VB donto azon nem :D lesznek brazilok is spanyolok is szepszammal kedveskedni kell nekik... Igyekezem fotodokumentacioimat osszerendezni. Addig remelem a kis fociszuneteket mas posztirok is kihasznaljak ;)