Saturday, May 22, 2010

Egy másik legenda, a Brachypelma epicureanum

A faj története azzal kezdődött, hogy Chamberlin 1921-ben begyűjtötte 2 másik fajjal egyetemben egy kaliforniai-öböl környéki expedíció során, amit a Kaliforniai Tudományos Akadémia szervezett. A begyűjtött 3 fajt 4 év múlva (1925) egy tanulmány keretében leírta és mind hármat az Eurypelma nembe sorolta, így került be a rendszertanba a Eurypelma duplex, az Eurypelma stoica és a Eurypelma epicureana. Érdekes, hogy nem figyelt fel az E. epicureana szokatlan bulbus formájára. Eme tanulmány után új taxonómiai területekre lépet,és sosem tért vissza ehhez az anyaghoz.
Nem úgy Petrunkevitch aki 1939-ben az E. epicureana fajt (az E. duplexet is) a tipusfaj tanulmányozása nélkül a Dugesiella nembe sorolta át, ehhez a lépéshez nem fűztek semmilyen magyarázatot, így a dolog miértje rejtély maradt. Ő sem vette észre, hogy a Chamberlin rajzán ami a faj hímjének bulbusát ábrázolja az embolus nem egy tipikus Dugesiella (Aphonopelma) nembe tartozó fajé.

Amikor Smith az 1990 évek elején tanulmányozta a típuspéldányt, számára egyértelmű volt, hogy a széles, fokozatosan elvékonyuló embolus és a combokon lévő tollszerű szőr miatt a faj a Brachypelma nembe tartozik, és nyilvánvalóan közeli rokona a Brachypelma vagansnak.

A B. vagans egyedeit is megtalálták a Yucatán régióban,de elterjedésük sokkal szélesebb körű, valójában Dél- és Közép-Mexikó nagy részén honosak. Amíg a B. epicureanum csak a Yucatan régióra korlátozódik. A két fajt könnyű megkülönböztetni egymástól, a hím egyedek bulbus embolusának alakja alapján, a csökkent számú csík az 1. láb lábszárán és a 4. pár járóláb scopula hossza alapján, ami a B. epicureanum-nál 1/3, a B. vagans-oknál megközelítőleg 1/4.
Na de lássuk a leírást (ezt nem fordítom):


Common name: Yucatan Rust Rump

Distribution: Chichen Itza, Yucatan, Mexico
Description male: (See-Figs.) Length 50mm.Carapace 20 x18 mm. Chelicerae 7mm. Pedipalp 29mm. Leg 1 (59mm) Leg 2 (54mm) Leg 3 (52mm) Leg 4 (62 mm). Legs 4,1,2,3 Pat. + tib. of leg 1 longer than pat.+ tib. of leg 4. Also longer than the length of the pedipalp extends slightly beyond the halfway point of the tibia of leg 1. Labium/sternum/maxilla (see-Figs.) For the layout of the cuspules on the labium and maxillae and sigilla on the sternum – see illustracion. Ocular tubercle/clypeus (See-Figs.) For the layout of the ocular arrangement– see illustracion. Clypeus moderately wide to narrow. Palpal spines (See-Figs.) 6 spines on the tibia of pedipalp.Tibial spines (Fig. 710) 2spines on the tibia of leg 1. Tibial spur (See-Figs.) Tipical stout spines on the apex of the primary segment. Trochanter, coxa and femur of leg 1 (See-Figs.) Plumose setae on basal end of femur. Spines (See-Figs.) For the layout of the spines on the ventral surface of tibia and metatarsus of leg 4 –see illustracion. Metatarsus one-third scopulate. Palpal bulb (See-Figs.) Typical Brachypelma embolus, although lower edge has an unusual depression along its length. Note shape of posterior half of palpal bulb.
Colour: Carapace, legs and chelicerae, brown. Abdomen, black with long rusty-red setae.
Habitat/Behaviour: Central Yucatan. Meso - American transitional moist forest and rainforest. No Behavioural data



1; Hátoldali nézet
2; Szemdomb/homlokpajzs
3; Alsó ajak/mellpajzs/gnathocoxa
4; Comb,térd,lábszár , tapogatóláb végíz
5; Az első járóláb csípője, tompor, comb
6; lábszár sarkantyú
7; Első járóláb lábszára
8; Bulbus
9; A 4. járóláb has oldali nézete,végíz, másod végíz, talpecset


Günter Schmidt és Michael Bullmer Das Weibchen von Brachypelma epicureanum című munkában is megtalálható, hogy a epicureanum és vagans nőstények jól elkülöníthetők a spermatartójuk és a 4. láb scupola mérete alapján.

Rendelkezem 3 képpel amin a B. vagans és az B. epicureanum van összehasonlitva (4.járó láb,mellpajzs,spermatartó), de sajnos nem tehetem közzé,mert nem tudom honnan van, így nem tudok rá engedélyt kérni. A képeken jól látszik a két faj közötti eltérés.

Szerintem ezek alapján ki lehet mondani, hogy a kereskedelemben igen csekély mértékben van jelen a fajtiszta B. epicureanum.

Végezetül egy adult nőstény Brachypelma epicureanum fotója:

Kokavecz Tamas fotoja

Köszönet Rékasi Lászlónak a képért!
Forrás:
-Smith, A.M. 1994: Tarantulas of the USA and Mexico
-The World Spider Catalog, Version 10.5 by Norman I. Platnick
-Günter s. and Michael B.: Das Weibchen von Brachypelma epicureanum (Chamberlin, 1925) (Araneida:Theraphosidae:Theraphosinae)

No comments: