Friday, May 14, 2010

Blast from the past II

Idos embereket koltoztetni, plane "felugyelet" ala, sohasem vidam dolog. Ugyanakkor regi cuccok kozott matatni, onnan pokos konyveket elobanyaszni, enyeszettol megmenteni, nemcsak hasznos, de arcpiritoan erdekes is egyben. Legutobbi ilyen akcio (a kerdeses szemelyt inkabb nem allitanam a nyilvanossag ele, mert mindenki megerdemel ennyi maganszferat) soran, egy hires egyetemi professzor konyvtaraban vegeztunk ertekmentest. A kovetkezo angol es nemet absztraktal rendelkezo cikkecsket sikerult megszerezni. Egynehany peldakep belole, de mas is lesz kesobb, miutan Raptor dekodolta a cuccot. Tekintve hogy portugal a nagyja lehet hogy megkerek egy ket brazil kollega kozul nehanyat h segitsen. :D Regen volt zart tema ez az lesz.

Ízelítőnek álljon itt az összefoglaló fordítása:
A cikk átfogó módon a Grammostola fajok életmódjáról közöl adatokat, úgy mint: a Grammostola fajok táplálékállatai, a méreg által kifejtett hatás hideg- és melegvérű állatokban, ivadékgondozás és egyedfejlődés, vedlés, párzás, a hímek és nőstények életkora, továbbá földrajzi elterjedés. A rendszertani rész a fajszámot 22-ről 5-re csökkenti le, valamint 2 fajnál 3-3 alfajt tart számon.



3 comments:

Zoltán said...

Váóú! Hát, igen... bár Bücherl nem írt le új Grammostola fajt, számos szinonimát ő hozott létre. Nem semmi munka - több, mint kétszáz oldalon. Nem sok ilyen van madárpókos berkekben.

Üdv,
Zoltán

Peter said...

Hát igen azt hiszem én is elmentem volna oda "lomtalanitani" szivesen.
Ha ez eredeti 1951-es kiadás az nagyon frankó. Várom a szöveget mert itt csak képeket látok.
Nekem van eredeti Bücherl könyvem de ahogy Zoli is mondja ő inkább Acanthoscurria specialista volt.Érdekelne ez a Grammostolás anyag. Gratu jó üzlet volt.:-)
Üdv
Peter

Koka said...

Ez igen, igazi kincs, kíváncsian várom a fejleményeket a könyvel kapcsolatban. Igen érdekes információkat tartalmazhat egyes vitatott Grammostola fajról.