Friday, March 05, 2010

Az "Arachne" 2010 januári számából, - avagy a "chicken spider" nyomában.

Az Arachne januári száma igen érdekes riportokkal és feljegytésekkel jelentkezett.
- Jegyzet a Pamphobeteus sp. platyomma szaporitásáról

- Egy tanulmányút élményei és feljegyzései a perui amazonasnál honos madárpókok felkutatásáról .

- Bagheera kiplingi, Peckham & Peckham 1896, - az első majdnem vegetáriánus pók.

Azt hiszem az első címhez nem szükségeltetik magyarázat, a cikk a Pamphobeteus sp. platyomma sikeres szaporitásával foglalkozik terráriumi körülmények között.Kezdettöl fogva tudósit az egyes lépésekről, a hím és nöstény kiválasztásától, a sikeres szaporitás után a kispókok elhelyezéséig és gondozásáig.
Szerző: Waldemar Schuchart
---------------------------------------------------------------------------------------------

A második cikk amelyre egy kicsit részletesebben kitérnék, Patricio E. Cavallo expediciójáról tudósit amely a perui amazonas esőerdeiben élő florát és faunát bemutatva, egy szines és érdekes túdósitás a Pacaya-Samiria természetvédelmi terület élővilágáról.
Súlypontként kitér az ún. "chicken spider" vagy ahogy a helybeli spanyolajkúak hivják "Arana Pollito" hangzatos nevek mögött rejtőző madárpókra is.
Nemrégiben újra szóbakerült egy bizonyos fórumon ( Arachnida)-a chicken spider neve, - sajnos a faj nevét illetően nem teljes pontossággal.
Ugyan Fince korábban ugyanezen fórumon már helyesen kifejtette az adott pók hovatartozását , szeretnék mégis egy pár mondatban a fajra kitérni.
Mint már tudjuk a "chicken spider" név mögött egy minden bizonnyal nagyobb testméretű Pamphobeteus sp. Peru faj rejtőzik. A szóban forgó fajról már korábban is emlitést tett egy másik madárpókkutató (Nicholas 1996, Nicholas 2005,) feljegyzéseiben. Egy riport a BBC rádioval 2003-ból "On the hunt for 'The Biggest Spider in the World'! "
Továbbiakban Rick C.West galériájában is Pamphobeteus sp. 3 Peru néven szerepel.
Patricio E. Cavallo szintén rábukkant az expediciója során az adott fajra . Szines képek az élőhelyről valamint egy részletes beszámoló a pók természetes körülményeiről, valamint a különböző fejlődési stádiumok, nagyságok is fotókkal kommentáltak.
Emellett a cikk megemlit még más helyi "ismerősöket" is, Avicularia sp. "Peru Purple", Cyriocosmus bertae, stb... élőhelyi fotóikkal.
Mindent egybevéve egy szuper cikk
-----------------------------------------------------------------------------------------------


Fotó: Robert L. Curry
Harmadszor egy rövid kis bemutató Ingo Wendt tollából amely rávilágit a Bagheera kiplingi kuriozumnak tekinthető sajátságos életmódjára. A természetes élőhelyi "táplálék" felvétel a (Vachellia spp.) akácfajta jóvoltából egy teljesen szokatlan - pókok tekintetébe ritka életmódra utal. A majdnem teljesen vegetáriánus ugrópók (Aranea:Salticidae) mellett a cikk még megemlitést tesz más génuszok képviselőiről is ahol a fiatal egyedek részben szintén vegetáriánus táplálékot(nektár) vesznek magukhoz..Nephila,Nephilengis, Argiope stb...
A cikket Robert L. Curry természetes élőhelyi fotói gazdagitják.
A témához kapcsolódó literatur:
Robert R. Jackson, Simon D. Pollard, Ximena J. Nelson, G. B. Edwards and Alberto T. Barrion (2001). Jumping spiders (Araneae: Salticidae) that feed on nectar. Journal of Zoology, 255 , pp 25-29
Herbivory in a spider through exploitation of an ant-plant mutualism.
Meehan CJ, Olson EJ, Reudink MW, Kyser TK, Curry RL.


Üdv Peter

















2 comments:

Koka said...

Helló!

Eme kiadványt valahol le tudom tölteni a netröl? Kerestem de nem találom.Ha neked megvan elküldenéd,szívesen elolvasnám! Köszi!

Zoltán said...

Hello Peter,

Nálatok van valakinek ötlete arról, hogy a "Chicken Spider" milyen faj lehet? BTS fórumon Ray Gabriel feldobta a Pamphobeteus crassifemur nevet.

Üdv,
Z.