Tuesday, October 28, 2008

Hypsosinga acció

2008 május 14.-én érdekes élményben volt részem. Ajánlom minden kezdő és haladó pókásznak, mint a csígyakorlatot a shaolinpapoknak, hogy egyszer egy pókfajra rácuppanva menjen terepre.


Előtte persze nézzen utána mindenki vagyon-e szezonja...

Tegnap Nikolajjal a Vejby és Rågleje közötti Heatherhillet látogattuk meg hogy Hypsosinga albovittata (Westring, 1851) példányokat gyűjtsünk. Vasárnap (11.-én) már voltunk itt és DNS-kutatásra 13 példény sikerült fogni. Jelen EXPEDÍCIÓ (ugyanis ez is az) célja a faj természetes élőhelyen való megfigyelése, hálójának megfigyelése volt.

Ha az Acmemapperen beirjuk Heatherhill koordinátáit (copy/paste) - N 56.08754 E 12.14372 és máris megkapjuk a pontos helyet ahol üldögéltem tegnap 18:00-21:00 között. Lásd két oldalt a képet. Kereszt jelzi a fát illetve a nyíl ahonnan a képet lőttem.


Az amúgy rendkívül tetszetős kinézetű, színében változatos (lásd később) a fajokat, először nehéz volt észrevenni. Az itt honos Erica virágaira ugyanis a nőstények rendkívül hasonlítanak.



Persze egy idő után (és ebben a lemenő nap fénye is segített) észrevettük az apró bozótok közé rejtett hálókat. Érdekesség, hogy a háló közepe nyitott, és ez a többi keresztespókra nem csak az állaspókokra jellemző.

Végül pedig de nem utolsósorban a hímeket találtuk meg. Már a terepen feltűnt, hogy vannak sötétebb hímek (az fekete utótest elején egy kis fehér pöttyel) illetve olyanok amelyiknél a levélminta (folium) szépen látszik. Bevallhatom ezek a képek "műtermiek, ugyanis a terepen kizárólag fűhálózással lehet ilyen pókokat fogni.

Mintegy 60 egyedet gyűjtöttünk, melyek közül 10et élve hoztunk el fotóalanynak.

Mikroszkópozás közben kiderült hogy számos színvariációban élnek az állatok (ezt a variációt egy nagyobb lakásméretű területen is tapasztaltuk - CF ruleZ). A két végletet mikroszkópos képeken is bemutatom.

Hímek




Nőstények




A nőstények 20x nagyítással jobbra a hímek 30x nagyítással láthatóak. Használjatok explorert az oldal megnézéséhez.

http://salticidae.next-it.hu/hypsosinga.html">>> a bejegyzés fullextrás elérhetősége itt - I Explorerrel nézzd<<

1 comment:

Anonymous said...

Hallo Siler,
Szuper képek a habitát egy kicsit hasonlit az én lakhelyemre az alpokaljára . :-)