Monday, August 25, 2008

Tapasztalataim a Diszkinetikus Szindrómával kapcsolatban

Nemrégiben elveszítettem a diszkinetikus szindróma miatt egy Ephebopus murinus növendék nőstényt, hasonló körülmények között, mint a korábbi esetekben. Ez volt az a pont, ahol úgy gondoltam, hogy ismét illene összegeznem az eddig szerzett tapasztalataimat.

Photobucket

>> a bejegyzés elérhetősége itt<<

16 comments:

Karl Csaba said...
This comment has been removed by the author.
Karl Csaba said...

Helló!

Érdekes amiket leirtál. Nálam 3állat pusztult el ilyen tünetekel,mindhárom közvetlenül vedlés után és erösen nedvesitett,háteres terráriumba.
Amiota nem használok ˝gyári˝háteres terráriumot (kb másfél éve) egy állatomnál sem jelentkeztek ezek a tünetek.
Én korokozok,baktériumok helyet inkább valamilyen mérgezésre gondoltam/ok. Ezt nekem alátámasztja a mostani irásod is.Szerintem egy korokozonak hosszabb időre van szüksége mig eltud szaporodni a pókba. Ellenben a méreg amint bekerül a szervezetbe rögtön ki tudja fejteni a hatását(ha elég nagy mennyiségben van jelen).
A moha dolog nagyon érdekes,remélem nem lesz szükségem,de ha ne adj mégis kiprobálom.

T-boy said...

Sziasztok! Érdekes ami írsz! Megosztom veletek én is 3 kellemetlen tapasztalatomat. A "célszemély" mindhárom esetben az E.cyanognathus.A történetek: Mindhárom állat a 2.-ról a 3.-ra vedlett.
1:Legelső "kékfogúm" volt, vedlés után vettem észre a tüneteket. Talaj virágföld-tőzegkeverék volt olyan 50-50%-ban, saját magam kevertem. Vedlés utáni 2. napon hullott le.
2:Megint vettem egy cyanogot hátha most. Ezt 1 vedlésesen. Ua mint az előző a 3. vedlés után ez sem húzta sokáig reggelre elpusztult. Talaj kókuszrost volt.
3:Na csak azért is felnevelek egy kékfogút ha törik ha szakad. 2 vedlésesen vettem meg semmi gondja nem volt. Fényképfiolában volt azt beletettem egy műanyag dobozba. A talaj nem tudom mi volt sztem virágföld de nem tisztán valamivel keverve. Estére már elő is jött a búvóhelyéről, láttam hogy milyen szép. Nem tűnt problémásnak. Amikor vettem mondták hamarosan esedékes lesz a 3. vedlés. Ekkor nyeltem egy nagyot. Nálam 3x evett mérethez igazítot tücsköt és elkezdett hozzámkerülése után kb 12-13 nappal vedleni. Estére le is vedlett. Ekkorra már nam a fiolát használta, annak az aljába szőtte megszokott csőszerű hálóját a talajhoz. Ebben vedlett le. A vedlés kb este 18:00 körül érhetett véget, mert már 21:00 kor kinn is volt. A talaj természetesen a vedlésre való tekintettel nedves volt. Ekkor vettem észre hogy a lábait nem emeli hanem maga alá húzza és "lökdösi" magát. Kb 22:00 ra már csak vánszorgott, ekkorra viszont már áttettem egy száraz és meleg dobozba. A doboz sötétben volt. Utóljára olyan 23:30 körül néztem meg akkor mintha jobban lett volna. Reggel mikor nyitottam ki a dobozt láttam hogy ez megint nem él. A dologban az a furcsa hogy mind a 3 eset szinte ugyanaz. Semmimás póknál nem volt csak ennél, és csak a 3. vedlésnél. Azóta nem vettem kékfogút és egy darabig nem is akarok. Ha mondhatni így "nekem ez lehet a keresztem".

Fince said...
This comment has been removed by the author.
Fince said...

Nem zárható ki, hogy valamilyen vegyület oldat formájában bekerül a pók szervezetében és az idegrendszer megbetegedését okozza...persze az is lehet, hogy nem így van.

A lényeg az, hogy szerencsére sikerült "visszafejtenem" a kór kialakulásának mikéntjét, (legalábbis azt az okot, mely nálam a megbetegedéseket okozta)és sikerült találnom megoldást a megelőzésre is.

A Cyanognathusok nagyon könnyen lehulló pókok. Nálam is jónéhány lepusztult már...vermikuliton ők is elvannak (legalábbis azon nálam még nem történt "baleset")

Nem ide vág, de jól szórakozok azon, hogy mekkora hűhó lett kerítve a Lasiodorides striatusnak:) Egyikőtök sem tartja ezt a fajt, hogy ilyen nehézségekbe ütközik a felismerése?

Karl Csaba said...

Szia!

Én nem,szinte már csak Aviculariat tartok. Illetve fán élöket,tippet is ezért nem küldtem rá,nem ismertem ezt a fajt. viszont az szép hogy aki eladta az se:(.

Fince said...

Láttam mennek a vadabbnál vadabb tippek. Akkor lenne csak probléma, ha valaki megkérdezné, hogy mitől Lasiodora egy Lasiodora ill. mitől Acanthoscurria egy Acanthoscurria?

Vagyis mik azok a határozóbélyegek, melyek alapján el lehet elkülöníteni e két génuszba tartózó fajokat egymástól.

A cyanognathus fajnév természetesen kisbetű még ilyenkor későn is.

T-boy said...

Sziasztok! Én sem tartok Lasiodorat, nem a kedvencem. A találgatásokat én is figyelem, viszont sztem a Frankó képe nem túl jó, lehetne élesebb, meg egy picit jobb szögű. A határozóbélyegeket nem tudom ezért is nem mondok semmit erre. Viszont ha mondanál róla "ezt-azt" akkor megköszönnénk.

UI: Ez sem idevág de nézegettem a fotóidat a DNFS-en és nagyon jók!! Mivel csinálod hogy ilyen tiszták és élesek?? Illetve a makrózáshoz milyen obit használsz?? Nekem Nikon D60-asom van és ahhoz vennék majd egy makroobit.
Üdv: T-boy

Anonymous said...

Hello!

Sokat érek egy olyan bejegyzéssel amihez jogosultságom sincs.

Dudu

Zoltán said...

Dudu, ha regisztrálsz a madarpokforum.hu-n, akkor hozzáférhetsz az teljes bejegyzéshez.

Anonymous said...

zolee: regisztrálva vagyok, és be is vagyok ott jelentkezve!

azért köszi.

Dudu

Fince said...

Köszi T-boy! Igyekszik az emberfia:). Most is éppen egy nemsemmi fotós kirándulásról estem haza. Kicsit később majd itt a blogon beszámolok róla...a fejem elfőtt. Rendezgetem a ma lőtt képeket aztán itt örvendezk magamnak...

Ha jól tudom te beszélsz angolul. A boardson írkáltam már részletesen a dolgaimról korábban:

http://www.arachnoboards.com/ab/showpost.php?p=1194422&postcount=31

Ha valami nem tiszta, majd megvitatjuk...

Dudu! Ide nézz be egy pillanatra:

http://apropok.blogspot.com/2008/08/hozzfrs-zrt-tmkhoz.html

Milyen néven vagy regelve a fórumon? Ha megmondod, aktiválom a hozzáférésed a zárt topikhoz.

Anonymous said...

Sziasztok!
Fince, nálam szintén zenész,mikor a régi DNFS forum-motor volt,már akkor regeltem,de sehogy nem tudtam belépni,mikor lett az uj akkor megjavult, most ugy 2 hete megint nem tudok belépni ugyanugy mint Dudu...
spider1986 néven vagyok ott is.

T-boy said...

Sziasztok! Megnéztem a Boardson a cuccod, hát nem semmi. Grat hozzá. Látom van még mit vennem az enyémhez. Írod hogy tudok angolul, nos ez erős túlzás de megteszem amit lehet.
Üdv:T-boy

Anonymous said...

Szia Fince.

Légyszi engem is aktiválj: Trem

Fince said...

Trem, aktiváltam:).

T-boy, ha valamit nem értesz belőle leírom magyarul is. Egyébként a fórum/fotózás topikban is elég sok mindent megtalálsz.

spider1986, ha valami nagyobb gebasz van a reggel, szerintem keresd meg Zoozdát (zoozda@madarpokforum.hu) a problémával, ő valószínüleg tud segíteni.