Wednesday, July 23, 2008

Zolee fordítása

A Promyrmekiaphila Schenkel póknem taxonómiai felülvizsgálata (Araneae, Mygalomorphae, Cyrtaucheniidae, Euctenizinae)
Zolee fordítása
A Promyrmekiaphila nem azon kilenc póknem egyike, amelyek a csapóajtós alcsaládot(Cyrtaucheniidae), a valódi csapóajtós pókok (Euctenizinae) alcsaládját alkotják (Bond & Hedin 2006). A nem fajai könnyen megkülönböztethetők a többi génusztóltől a különleges utótesti színmintázat alapján, ami sötét csíkokból áll (Fig. 1).



Az eredetileg egy fajt tartalmazó génusz (Schenkel, 1950) lassan bővülni kezdett eredetileg más nemekehez tartozó fajokkal (Actinoxia Simon 1891 és Aptostichus Simon 1891), másrészt a nemet relatív homály fedte és hivatalosan soha nem átdolgozva annak ellenére, hogy Közép- és Észak-Kaliforniában elterjedt volt. A Promyrmekiaphila pontos rendszertani helyzete és család szintű elhelyezése némileg problémás marad.



Eredeileg a Ctenizidae család tagja volt, majd átsorolták a Cyrtaucheniidae családba több más nemmel egyetemben (Raven 1985). További négytüdőspók-rendszertani munkák megerősítették az Észak-Amerikai euctenizine-ek közös őstől való eredetét, ellenben megkérdőjelezték a Cyrtaucheniidae érvényességét (Goloboff 1993, Bond & Opell 2002,Bond & Hedin 2006, Hedin & Bond 2006). Az Euctenizinae alcsaládon belüli elhelyezésük szintén tisztázatlan marad. Bond & Opell (2002) a Promyrmekiaphila fajokat a megmaradt Californiai euztenizine-k testvérfajainak tekintették, létrehozva ezzel a közös őstől származtatható "Kaliforniai csoportot".


Ennek alternatívájaként úgytűnik, hogy a Promyrmekiaphila génusz valószínűleg a az Euctenozoidok testvércsoportja (Eucteniza Ausserer 1875, Entychides Simon 1888, és Neoapachella Bond & Opell 2002; lásd Bond & Hedin 2006), ami egy Californiától keletre eső (Arizona, Új-Mexikó és Texas) nemeket magába foglaló nemcsoport. A revízió kezdetén a nem három fajból állt: P. clathrata (Simon 1891), P. gertschi Schenkel 1950, és P. zebra (Chamberlin & Ivie 1935).


Bond és Opell (2002) szerint a két legutóbb leírt faj valószínűleg a P. clathrata szinonímái. Így itt hivatalosan a P. clathrata-t a P. zebra és P. gertschi senior szinonímájának tekintjük és egy új fajt írunk le, a P. winnemem-et, ami egy északi,morfológialag különböző fajhoz hasonló.
A fordítást köszönjük Zoleenak

1 comment:

Fince said...

Köszönöm a fordítást! Nem egyszerű sem a téma, sem a nyelvezet. Emelem a kalapom:)