Tuesday, May 27, 2008

HOBO_spider, és az év pókjának benézése :D BOTRÁNYKŐ a köbön :D

Tegnap este egy hatalmas hím pók várt a szobám falán:


Próbáltam kicsit "természetesebb" közegben is lefotózni ezt a legényt:




Ennek a póknak az apropóján (merthogy apropókról szól a blog) ejtsük egy pár szót, az "Év pókjáról"... amik most az épületlakó zugpókok (Tegenaria génusz - Agelenidae). Enyhén farkaspókszerű beütéssel rendelkeznek (pláne ha az elöl szűkített előtestet sasoljuk), de a 2 sorban álló szemeik hamar leleplezik őket. Hobo (homeless, hajléktalan) pókoknak is hívják őket, mert Észak-Amerikában főleg a tehervonatok segítségével terjedtek el nemrégiben (ami a hobo életvitel egyik tipikus eleme). Természetesen soksok házi-, városi- vagyis urbánus legenda terjeng a valóban nagytermetű és laikusoknak valóban ijesztő méreganyagáról, csípéséről, marásáról. Hozzá kell tennem, hogy a kora nyártól akár késő őszig (fajoktól / helytől függően) a hímek aktívan keresik a nőstények "tölcsérhálóit". Meglehetősen izgágák, és gyors mozgásuak, sokszor támadólag is fellépnek. A marásuk - állítólag - fájdalmas de emberre nem veszélyes. Persze erről egy ideje (egész pontosan 13 hónapja és egy hete) énis egy cseppet másképpen gondolkodom, de ez maradjon a kisgyermekesek gondja akik mégiscsak kimennek a rohadt ződbe' ahelyett, hogy a betonhoz szoktatnák a csimotát.
Ez a pókica is a Tegenaria nembe tartozik, ezért gondoltam, hogy meg is határozom izibe'. Betettem a mikroszkóp alá, de egyszerűen a legkisebb nagyításon is túl nagy volt... a habitus képek 4szeres a tapogatóláb képek 15 szörös nagyítással készültek a szokásos Leica-Nikon D300 párossal 2 alvakuval kiegészítve, és Automontage után Photoshoppolva (sharp kicsit túlhúzva szokásomhoz híven, de egyszerűen nem tudok leszokni róla). Aztán nekiestem a dolognak, és szokás szerint meg is törpént a koppanás :D). (Mivel a WSC használata ESSZENCIÁLIS, elengedhetetlen és emellet észveszejtően egyszerű, nemsokára megadaptálom ide a wsc-s eszmefuttatást a "csak linkeljük be a blogot mint információforrást" hozzáállás jegyében.)
És most jön a kopp kopp (ez az állam volt és az is én vagyok). Keresem a fajom a Tegenarianál, mert 2-3 faj eléggé hasonlított (T. silvestris, T. picta, T. ferruginea), de ezek nincsennek a Tegenaria között!!!!! Platnick bácsi még a következőket teszi hozzá:
T. ferruginea (Panzer, 1804) -- see Malthonica.
Atyaég, sebesen görgettem fel a Malthonica-hoz (itt jegyzem meg, hogy volt szerencsém közreműködni a "The genus Malthonica Simon, 1898 in the Iberian Peninsula (Araneae: Agelenidae)" című cikkhez 2006ban lásd lejjebb...
ferruginea-nál a következő sor:
M. f. Guseinov, Marusik & Koponen, 2005: 164 (Tmf from Tegenaria).
Vagyis a Guseinov és tsai voltak a bűnelkövetők, nosza a bibliographiai szekcióban kikanyarítom a cikket: Guseinov, E. F., Y. M. Marusik & S. Koponen. Spiders (Arachnida: Aranei) of Azerbaijan 5. Faunistic review of the funnel-web spiders (Agelenidae) with the description of a new genus and species. Arthropoda Selecta 14: 153-177. Ami azért jó mert van hozzáférésem az újság pdf-jeihez! Szemét módon persze orosz a karakterkódolás, így csak képként van belinkelve most ide (katt rá eredeti méretre)

Igenám csakhogy akkor gubanc van (ahogy HOFI mondta volna) és ha azt is tudnátok amit én akkor rajtatok is elkezdődne kialakulni a sikítófrász :D. Szóval itt e voila a Malthonica ferruginea (Panzer, 1804) . Megkérnék valakit, hogy a fennti szöveget fordítsa le (csakhogy a Sanyieffektet elkerüljük)



Megcsodálhattuk jobbról balról. Nézzünk akkor egy tipikus Tegenaria-t (Guseinovéktól)



Nézzük meg hogyan jön össze a két génusz: 49-51 Malthonica 52 Tegenaria

És akkor csak ismétlésképpen egy Malthonica

Szóval azontúl hogy kaki van a levesbe, merthogy az év pókjainak a fele mostmár nem abba a génuszban van amiben ők ugye a reflektorfényt megérdemelten élvezhették volna, vagyis úgyjártak mint Kiszeltünci uborkaszezon idején...
Említettem az előbben, hogy egy Malthonica kézirat "átolvasásával" és "építő jellegű kritika" alkalmazásával hozzájárultam egy csekély mértékben (valóban csak csekély) eme cikk megjelenéséhez: BARRIENTOS, J.A. (Spain) & CARDOSO, P. (Denmark) The genus Malthonica Simon, 1898 in the Iberian Peninsula (Araneae: Agelenidae) Zootaxa 1460: 59-68 (27 Apr. 2007) - abstract itt (fordításért jár a cikk persze). Nos nézzünk akkor Malthonicát szerintük


Ezzel nincs is semmi bajom, simán olyan ahogy szeretnék a Guseinov-ék Malthonica lusitanica Simon, 1898 * (kicsi csillag jelzi ő biza a típusfaj) ÉS akkor Pedróék képesek ezt:

ugyanabba a génuszba tenni!!! 2 évre rá!!! Malthonica oceanica Barrientos & Cardoso, 2007
Hofi jut róla eszembe: "Az ország összes lukát teletömték OLAJKÁLYHÁVAL. Namost ez a rohadék olajkályha mit eszik? OLAJAT a nyüves, jólmondod. Akáczafába bele se kóstól. Namost ezt eddig föntt nem tudták. Hogy az akácafát nem eszi az olajkályha. Mint tudjátok a szénbányáink egy része terv szerint kiapadt. ... Ezek a rohadt imperialisták meg gondold el, az olaj árát felemelték, az begyűrűzött, mert ide aztán jön minden. Namost erre bemondták hogy hétfőtől kezdve megint szénnel kell fűteni. Namost honnan a francból lett megint szén? Valamelyik okos elégette a falábát?"

Kérdéseim - hogy "tartalommal, mondanivalóval, tanulsággal szolgáló beszélgetés" alakuljon ki és ha jól tudom olvasóink között minimum 2 olyan van aki hazai fajok határozását fogja hamarosan végezni...
#1 Egyetértessz e Guseinovékkal?
#2 Mi jellemző a Malthonica-ra és mi a Tegenaria-ra?
#3 Mit tennél a Malthonica oceanica Barrientos & Cardoso, 2007 - ha valamit tennél vele...
#4 Van e Magyaroszágon Malthonica?
üdv:
s

10 comments:

LEV said...

érdekes téma
Csak felületesen átfutottam a dolgot...sajna csütörtökön vizsgám lesz, arra készülök...pénteken elmerülök jobban a dologba...aztán megpróbálok értelmes válaszokat adni:)

Fince said...

Tegnap már belepuskáztam a piszkozatba:), így a mai bejegyzés nem ért váratlanul. Mindenesetre kezd igen komoly anyagocskák forrásává válni a blog. Nem mozgok ottonosan ezekben a családokban, viszont a palpus fotók, minőségben elérik nálam a maximálisan adható pontszámot.

Szegény pók viszont xarul járt...pont egy "pókfőzőhöz" kellett neki bekeverednie:)

Anonymous said...

Sziasztok.. két vizsga között volt egy hangyányi időm és kutakodtam a válaszok után.
a Tegenaria-k jellemzőit az alábbi linken találtam:
http://www.araneae.unibe.ch/Bestimmung/familienschluessel/agelenidae/tegenaria/Tegenaria_gesamt.htm

illetve a T.silvestris és T. ferruginea átsorolásával igen, találhatóak Mo-n Malthonica-k.
üdv,
Yareus

Szűts Tamás said...

A pókfőzésről, idézem dr. Szinetár Csaba főiskolai tanár, arachnológus tanitóm, barátom: "A forrovizes megoldas valoban nagyon erdekes. Raadasul azonnal elpusztulnak es nem agonaizalnak meg percekig az alakoholban. Ez lehet, hogy furcsa, de bizony egy-egy szamomra kedvesebb joszag elpusztitasa neha nehezemre esik."
Javaslom mindenkinek a használatát, ha a fotózás követően TUDOMÁNYOS vagy egyéb célra elrakja a pókot.
Ma is fotóztam, de fáradt vagyok péntekre várható a köv anyag...

Anonymous said...

Sziasztok!

próbáltam átolvasni többször is a bejegyzést, de igazából kicsit bizonytalanul, de azt mondom h egyetértek Guseinovékkal. Teszem ezt azért mert az ő idézetükben azzal indokolják az átsorolást, hogy a hosszu filamentális embólussal rendelkező Tegenáriák embólusa (értelmes lett a mondat érzem..) nagyon hasonlit a Malthonica genus tipusfajának embólusához (míg a többi Tegenaria "short and thick" embólussal rendelkezik). Szóóval a siler által fotózott állat embólusa(ha jol látom hosszu filamentális szerkezetű)nagyon hasolit a 43 as (tipikus Malthonica) ábrára.

A Guseinovék munkájából idézett szövegből arra következtetek, hogy a Tegenáriákra jellemző a "short and thick" embólus, mig a Malthonica-kra pedig a hosszu filamnetálsi embólus

Mindezek fényében a M oceanica-t eltávolitanám a Malthonica genuszból, esetleg mehetne a Tegenáriákhoz (de gondolom akár ezermás genuszba, én csak az embólus alakját vettem figyelembe)

Hát kb igy gondolom én, de simán lehet h jócskán mellé lőttem

Üdv:G

Szűts Tamás said...

Hali köszi a hozzászólást, és egyben arra kérnék minden hozzászólót, hogy vagy jelentkezzen be a gmailos acc-jával, vagy ha az nincs neki akkor vagy open IDben irja le esetle vagy a hsz végére a nick-jét... csakhogy tudjam kivel dumálok.

gpontról kapásból 8 ember jut eszembe, meg sok egyéb más :DD

Anonymous said...

Szia!

A G az én voltam, mint Hőbe Gabi.

Üdv:Kapor

Szűts Tamás said...

Hali, üdv a fedélzeten. Még várok vasárnapig, hátha Deimos is végez addig a vizsgájával...
Holnap fotós poszt lesz majd...

LEV said...

Sziasztok

Na most jutottam oda hogy sikerült átrágni magam a dolgon...hát elég nehéz. Magas még egy kicsit a dolog...úgyhogy várom én is a válaszod Siler:)

Szűts Tamás said...

Látom egyelőre még szégyenlősek vagytok, igy a 4 kérdést egyben senki nem próbálta meg megválaszolni.
#1: Hát ezt Kapor próbálta megválaszolni, egész jó lettmár csak a mondanivalót kell összerakni értelmes magyar mondatokba, és tudom néha ez mennyire nehéz. A dologból csak a lényeg maradt ki (ami a berakottban is benne van pedig!), hogy a Tegenaria típusfajának milyen hímtagja van? Hosszú ostorszerű, vagy rövid és vaskos. Mert ha a Tegenaria típusfajának is hosszú lett volna akkor más lenne a dolog. Innen lehet tudni, hogy mi "jellemző" a Tegenaria génuszra
Amúgy meg egyet lehet vele érteni meg nem, bár eléggé logikusnak tűnik. Én személy szerint elfogadom :D
#2 Az előző kérdésben ugye már félig meddig ez megválaszoltam/tuk:
Tegenaria rövi a hólyag tetejéről eredő hímtaggal rendelkezik, míg a Malthonia a hólyag aljáról ereő hosszú, ostorszerű hímtaggal bír.
#3 Ezt Kapor választa csak meg, és egész jól, áttenném énis a Tegenariaba, vagyis 1 cikkben Tegnaria oceanica (Barrientos & Cardoso, 2007) comb. nov. ként szerepelne.
#4 ezt pedig Yareus mondotta jól igen van :D

Általánosságban jó válszokat adtatok, értitek miről van szó csak a megfogalmazásra kell néha odafigyelni, mert néha másképpen is lehet érteni, és az fontos hogy a mondoanivaló egyértelmű legyen.
Pirospont az utánpótlásnak...