Tuesday, May 13, 2008

BUL-VÁR

Heti bulvár. Bár számunkra egyértelmű, mások számára talán annyira nem, hogy pókot elnevezni valakiről megtiszteltetés (de jó, hogy nem bélgiliszta, vagy valami kocsonyás tengeri löttyre specializáltam magam, akkor lehet hogy olyanoknak is örülnék ha egy kullancsot elneveznének rólam. Bár végülis ugrópók már van és egy talajatkafaj is a szutsi nevet viseli)
Mégis azthiszem sokan megdöbbennek azok közül akik NEM pókbolondok mégis valaki így köszöni meg a segítségüket, vagy fejezi ki tiszteletét.

A mai poszt apropóját Jason Bond adta aki a mygalomorphae.org honlapot is jegyzi....




Bond egy aknászpókfajt nevezett el (Myrmekiaphila neilyoungi), a legnagyobb élő kanadai zenész (atyaég kiváncsi vok ki a legnagyobb élő litván szájhetyerésző - szerk. megjegyz.) Neil Young tiszteletére. Istenigazából már tavaly decemberben leközölte a fajt, de a média csak most vette a szájára. Aki nem tudná Neil így néz ki, szerintem hasonlít...



De így járt így vala pediglen már számos zenész, pl. Frank Zappa, akiről egy állaspókot, Pachygnatha zappa-t neveztek el.





Vigyázni kell azonban hiszen nembiztos, hogy mindenki örül. Griswold például egy Cyatholipidae (nincs magyar neve) nevezett el: Isicabu margretheae-t II. Margrethe királynőről, hiszen a dán állam bőkezűen lehetővé tette a kutatásai Tanzániában. Nagy volt a döbbenés mindkét oldalon, amikor a dolog kiderült (és ugye ez vissza nem vonható), de a protokollfőnök megoldotta a dolgot. Megköszönte, majd felhívta a figyelmet, hogy őfelsége szeretné ha legközelebb megkérdeznék.



Valószínűleg hasonló félrekommunikáció okozhatta azt is, hogy a magyar talajzoológia nem jutott be Bruneibe.




Hasszanal Bolkiah valószínűleg nem lelkesedett az ötletért hogy egy atkagénuszt neveztek el róla.



Egyébként van is egy kis igazsága ebben, azt hiszem kevesen tudják, de a barna varangy melyet Linné nevezett el Bufo bufo néven, valójában csúf fricska volt Georges Louis Leclerc Comte de Buffonnak aki francia "ellenlábasa" volt.






Igyekeztem érdekes példákat összeszedni, akit ez nem elégített ki az olvassa el a hírességekről elnevezett állatok részt a wikipedián. Kivi vagyok G. Győzőről mit neveznek el. Remélem nem egy gerincest :D

Végül, de NEM utolsósorban a cikk. Egy kis nyálcsorgató belőle (katt a képre a nagyért), abstract-fordításért pedig jár az egész.

The trapdoor spider genus Myrmekiaphila (Cyrtaucheniidae, Euctenizinae) has long remained in relative obscurity. Aside from occasional species descriptions, no significant taxonomic work on the group has appeared. Members of the genus are widely distributed throughout the southeastern United States (fig. 1), ranging from northern Virginia along the Appalachian Mountains southward through West Virginia, Kentucky, North and South Carolina, Tennessee, and northern Georgia into the Southeastern Plains and Southern Coastal Plain of Alabama, Mississippi, and Florida. The range of the genus also extends west into southern Indiana, Louisiana, Arkansas, Oklahoma, and eastern and central Texas. Thus, Myrmekiaphila species are found in a diverse set of habitats and ecoregions, ranging from the relatively high elevation temperate deciduous forests of the southern Appalachian Mountains to the more xeric, low elevation climates of central Texas.

1 comment:

Szűts Tamás said...

Yareus lefordította a szöveget, ami itt olvasható: http://www.maxinet.hu/madarpok/viewtopic.php?t=1340 természetesen a cikket is megkapta már.