Wednesday, April 30, 2008

Soren in da house

Múlt csütörtökön illusztris vendége volt a csütörtöki "spider sorting afternoon"-nak. Nem más mint a dán Délkeletázsiai MP szakértő Søren Rafn (igazábol az ø az ő, de ezért okoljuk a magyar ÁBÉCÉT). Volt szerencsém a saját irodámban (ami egyben a laborom is) vendégül látni őt, majd feltúrni az egész gyűjteményt a Cyriopagopus schioedtei típusegyedéért (mik vannak itt csak lepődöm olykor, bár azt remélem elmondtam, hogy ebben a nemes intézményben vala dolgozott Schjödte aki a Liphistius malayanus magyar nevén Maláj félpókot leírta vala, súgye értelemszerűen az a típus is itt leend). Szóval kerestük Thorell típusát amit egyébként Omothimusként írt le (én ezt a nevet MEGYJEGYEZNÉM), mígnem a könyvelést megnézve kiderült, hogy már régen Boris Strifflernél vannak aki Volker von Wirt részére kölcsönözte ki a típusokat. Szó mi szó minden út összefut.
Érdekes fejtegetésbe és beszélgetésbe bonyolódtunk, melynek nagy része itt olvasható: http://fugleedderkopper.blogspot.com/ s bár ezen blog is nemzeti hagyománytiszteletből (és lustaságból) en-nyelvén fejezi ki magát, teszen így Søren is. Akik viszont nem tudnak dánul, azoknak is érdemes ellátogatni ide, irodalomtöltögetés szempontjából. Ezt nem részletezem nagyon, magyarember úgyis letölti és megnézi a képeket...
A Cyriopagopus-t jártuk körbe emlékeim szerint a dnfsen is volt ezzel kapcsolatban egy HSZem ahol csaknem sikerült "átküzdeni" magam a beideegzéseken, de ez hamarosan változni fog. :D
Szóval több mint nemtitok hogy a C. sp. blue (plussz a szeriaszam) két árul pókoknak a Lampropelma violaceopes Abraham, 1924 fajnevet kellene viselniük. MÁS kérdés vajh Lampropelma e ez a faj...
Az arachnidán Pudingbá leirta a Cyriopagopus violaceopes (Abraham, 1924) nevet amit NEM kellett volna. Vagyon is a C. paganus típusegyede amit égre földre keres mindenki de senki nem találja, vagyis "type specimen is lost" lesz a sorsa. Továbbá erős a gyanú, hogy egy juvenil nőstény alapján írták le, ráadásul Myanmarból ami kicsit arébb van mint a többi faj. SENKI nem lenne meglepve ha kiderülne hogy egyéb - mostan megnevezni nem lehet mert senki nem látta - ismert fajjal lenne ő azonos.
És itt jön egy érdekes csavar. a Cyriopagopus fajok az Omothymus génuszból jöttek amit Simon egy tollvonással tett a Cyriopagopussal egyenlőve (hintette be utána sóval, hogy többé más ne is tudja milyen az IGAZI Cyriopagopus). Viszont ha a C. paganus nomen dubium lesz akkor a Cyriopagopus is az leszen, a többieknek pedig revalidálni kell a régi Omothymus nevet, és egy kakival kevesebb van a nevezéktan háza táján. Hogy ez zökkenőmentesen történjen arról személyesen fogok gondoskodni, hiszen Søren szívesen látott vendég a ZMUCban és valószínűleg vizsgái után rendszeresen megjelenik majd itt.
Üdv:
siler

6 comments:

Fince said...

Wow!:) Ez az erővonalak olyan szintű találkozása, mely a jövő tekintetében nagyon sok lehetőséget hordozhat magában.

A "Cyriopagopus violaceopes" az tőlem jött, mely feltételes módban értendő természetesen. Értettem ezt arra, hogy információim szerint ugyan Lampropelmaként lett leírva mégis inkább a jelenleg ismert Cyriopagopusokra hasonlít, így nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben megy a Cyriókhoz...vagy nem. Mivel látom ez a vár bizonytalan alapokra épült, ezért sok érdekes csavar lehet ebben a történetben az elkövetkezendő időszakban...

Személy szerint nagyon köszönöm az új információkat és a sok sikert kívánok a jövőbeni munkákhoz amit érdeklődve fogok figyelemmel követni!

Igazából teljesen ebben a témában íródott volna a következő postom ide, de amint látom lehet, hogy nem csak két lépéssel vagyok lemaradva a történések mögött, így inkább majd valami mással rukkolok elő.

Szűts Tamás said...

Azért ne felejtsük el, hogy ott a HA szócska is.
Ha nincs meg a típus,
Ha a típus egyezik más génusszal (na az kavarna egy nagyot)
...szóval sokesélyes a dolog.

Anonymous said...

Remek cikk, végre egy kis infó a kulisszák mögül. csak így tovább!
üdv,
Yareus

Anonymous said...

Remek cikk, végre egy kis infó a kulisszák mögül. Csak így tovább!
üdv,
Yareus

Szűts Tamás said...

Halihó, elfelejtettem kiszedni a moderálást, igy külön vártak egy gombnyomásra a kommentek.

Infó az van dögivel, cak olyan van kevés akinek érdemes mondani...

Scream said...

Siler!

Blog arra jó, hogy leírod és majd rátalálnak azok, akiket érdekelnek az ilyen témák.

Én is most tévedtem ide, de ígérem rendszeres olvasó leszek ezentúl. Másik, hogy google is segít majd ide irányítani az embereket, akiket ezek a témák.

További jó Bloggolást!

Üdv,
Scream